Friday, December 7, 2012

UPSR SINECE : MIKROORGANISMA PART 3 (Year 5)

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia.

Rujukan

1. Berkenalan dengan mikroorganisma, mikroorganisma bernafas & eksperimen
2. Mikroorganisma tumbuh, bergerak & eksperimen

Kawan atau lawan
1. Sesetengah mikroorganisma adalah baik dan sangat berguna kepada manusia terutamanya dalam pembuatan makanan, ubatan & baja.
2. Berikut adalah beberapa kepentingan mikroorganisma dalam kehidupan seharian manusia.

A. Yis (kulat)

 Yis (Kulat) di bawah mikroskop

Yis kering

Penting dlm proses pembuatan pelbagai jenis roti, donat, apam dan lain2

Penting dlm proses pembuatan tapai.

Digunakan untuk membuat tempeh.

Juga penting dalam proses pembuatan kicap.

B. Bakteria

Antara bakteria baik

Penting dalam pembuatan yogurt / dadih

Sangat penting untuk pembuatan susu kultur.

Kalau takde bakteria baik, tak dapatlah kita makan keju.

C. Kulat


Kebanyakan antibiotik terhasil daripada pengekstrakan kulat

Penicillin merupakan antibiotik pertama dunia. Ditemui oleh 
Sir Alexander Fleming menerusi kajiannya terhadap kulat.

D. Bakteria & kulat

Penting dalam proses penguraian untuk menghasilkan baja asli.
Baja asli pula sangat penting dalam aktiviti pertanian.

E. Virus


Ada beberapa virus digunakan untuk menghasilkan vaksin.
Sebab itu, kebanyakan vaksin akan menyebabkan demam.

3. Sesetengah mikroorganisma adalah merbahaya kerana ia menyebabkan penyakit, gigi reput, keracunan makanan & makanan menjadi rosak.
4. Berikut adalah penyakit2 yang disebabkan oleh mikroorganisma jahat.

Measles / campak disebabkan oleh virus dan berjangkit melalui
sentuhan dengan orang yang dijangkiti.

Chickenpox / cacar disebabkan oleh virus dan berjangkit melalui 
sentuhah dengan orang yang dijangkiti

Cholera / Taun disebabkan oleh bakteria dan merebak melalui makanan 
dan minuman yang tercemar

Batuk

Selsema dan demam disebabkan oleh virus dan merebak melalui
batuk dan bersin

Mumps / beguk disebabkan pleh virus dan tersebar melalui
batuk dan bersin

Conjunctivitis / sakit mata disebabkan oleh virus & bakteria.
Ia berjangkit melalui sentuhan dengan orang yang dijangkiti.

Tooth decay / Gigi reput disebabkan oleh bakteria dalam mulut

Malaria disebabkan oleh protozoa bawaan nyamuk Tiruk.

Demam Denggi disebabkan oleh virus bawaan nyamuk Aedes.



5. Lazimnya, penyakit2 yang disebabkan oleh mikroorganisma adalah berjangkit dimana ia boleh merebak melalui
a) makanan & minuman tercemar
b) bersin & batuk
c) sentuhan secara langsung
d) haiwan pembawa seperti lalat, nyamuk, burung dan tikus.

6. Penyakit bawaan mikroorganisma boleh dicegah / dihalang daripada merebak dengan cara

Membasuh tangan sebelum makan & selepas makan juga selepas dari tandas.

Jangan berkongsi barangan peribadi seperti berus gigi, tuala, sikat dengan orang lain.

Minum air yang telah dididihkan.

Balut luka untuk melindungi daripada jangkitan

Tutup hidung & mulut semasa batuk & bersin.

Menghapuskan tempat pembiakan nyamuk

Mengasingkan pesakit penyakit berjangkit seperti cacar, beguk, 
sakit mata, kudis buta atau selsema bagi mengelakkan ia merebak.


** Topik berakhir **





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...