Sunday, July 8, 2012

UPSR ENGLISH PAPER 2: INFORMATION TRANSFER

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia.

Dalam Kertas 2 Bahasa Inggeris UPSR, terdapat 3 seksyen iaitu:-

SECTION A : SENTENCE CONSTRUCTION - 10 MARKAH
SECTION B : INFORMATION TRANSFER - 15 MARKAH
SECTION C : NOTE EXPANSION - 15 MARKAH.

 Masing2 menguji kemahiran anda dalam membina ayat. Markah yang diperuntukkan bagi setiap seksyen, memang besar.

Dalam ketiga-tiga seksyen tu, seksyen B lah yang paling mudah. So, malam ni nak citer pasal TEKNIK MENJAWAB untuk seksyen B ini. Sebenarnya, setiap guru mempunyai teknik masing2 untuk diperturunkan kepada anak2 muridnya. Dan kesemua teknik itu adalah benar dan boleh digunapakai. Mami pun ader teknik mami sendiri. Dah bersedia? Jom, kita redah sama2.

Kat bawah ni ialah bahagian (a) seksyen B. Pada asasnya, anda hanya perlu mengisi tempat kosong yang  berupa perskripsi jenis barang, tempat peranginan, tajuk buku atau apa saja mengikut kehendak soalan. Yang ni mang senang nak skor. Part ni je, 10 markah diperuntukkan.
Cara nak jawab, mudah je. Anda hanya perlu perhatikan gambar & setiap maklumat yang ada pada soalan. Kemudian, bawa turun maklumat2 yang diperlukan oleh soalan ke dalam jadual yang telah disediakan. Contoh kat bawah ni merupakan hasil kerja salah seorang pelajar di kelas mami.


Ok, Yang ni pulak adalah bahagian (b) seksyen B. Dalam bahagian ini sejumlah 5 markah diperuntukkan. Ramai yang tak suke part ni. Padahal part ni pun senang juga. Jom, mami tunjuk.
Dalam part ni, tak perlulah buat ayat berjela-jela. Ingat, LAGI PANJANG & BERBELIT ayat kita, LAGI BANYAK KESALAHAN TATABAHASA yang bakal kita buat. Nasihat mami, cuba buat ayat yang moderate yakni, tak terlalu ringkas dan tak terlalu komplex. Dalam kelas mami, mami dah set kan beberapa ayat2 pegun yang hanya perlu disambungkan mengikut keperluan soalan. Ayat pegun ini, mengandungi beberapa penanda wacana yang  fleksibel untuk hampir semua jenis keadaan soalan. Pelajar2 mami hanya perlu mengingati & menggunakan ayat2 pegun tersebut setiap kali mereka menjawab soalan. Bagi pelajar pelajar2 yang kreatif, mereka boleh mengubah pengubah penanda wacana mengikut keserasian soalan. Check it out:-

I would choose / prefer ____________________ because I like_____________ so much. Further more, ___________________________________. Although it / the book / the place / the building is _____________, it  is ____________. The best part is, I can stand a chance of wining / I'll be able to /  it cost only RM / it comes with a _______________ as a free gift. I hope (follow the question) will (follow the question).  


Jom kita cuba guna ayat2 kat atas tu. Tulisan merah merupakan gabungan ayat pegun dan jawapan.

(b) It is your sister's birthday. You plan to buy her a cake. Which cake would you choose? Give reason for your choice.

I would choose Chocolate ice-cream cake because I like chocolate so much. Further more, it is filled with creamy ice-cream all over the cake. Although it costs RM25, it is half kilogram in weight. The best part is it comes with a chicken pie as a free gift. I hope my sister will like this cake as much as I do.


Jom kita cuba pada soalan yang lain pulak.

Example 1 :-
JOIN IN THE FUN THIS COMING SCHOOL HOLIDAY!
SINGING COMPETITION 
Location : Eastern Mall
Date : 7 / 9 / 2010
Time : 2.00 p.m
Fee : RM5
Prize : A radio 

PAINTING COMPETITION 
Location : Indah Parade
Date : 9 / 9 / 2010
Time 11.00 a.m
Fee: RM10
Prize : A set of painting kit

STORYTELLING COMPETITION
Location : Putra Shopping Centre
Date : 10 / 11 / 2010
Time : 10.00 a.m
Fee : Free
Prize : A collection of storybooks.

(b) You would like to take part in the competition. Based on the information given, which competition would you choose? Give reason for your choice. 

I would choose Painting Competition because I like painting so much. Further more, the competition is located at Indah Parade which is near to my house. Although I have to pay RM10 for the fee, I will surely enjoy myself painting my drawing. The best part is I can stand a chance to win a radio. I hope my parents will allow me to join the competition on this coming school holiday.

Example 2:-
PERFORMING ARTS PROGRAMMING
Participate will learn to sing, dance and act under
the guidance of experienced stage actors.
Place : Star Drama Studio
Duration : 2 weeks
Fee : RM300

ENGLISH WORKSHOPS
Attend workshops for public speaking
and creative writing, conducted by 
English lecturers.
Place : Success language Centre 
Duration : 3 days
Fee : RM150

BACK-TO-NATURE CAMP
* Activities at the camp include kayaking, 
flying fox and mountain climbing.
* Accompanied by experienced guides.
Place : Taman Negara
Duration : 6 days, 5 nights
Fee : RM100

(b) You are interested to participate in an activity during the school holidays. Based on the information given, which activity would you choose. Give reason for your choice.

I would choose Back-To-Nature Camp because I like outdoor avtivities so much. Further more, it is held at Taman Negara accompanied by experience guides. Although I have to pay RM100 for the fee, I will surely enjoy myself doing the fun outdoor activities. The best part is I'll be able to experience kayaking, flying fox as well as mountain climbing. I hope my parents will allow me to participate in Back-To-Nature Camp during the school holidays.

Takde lah susah sangat kan. Mami berharap idea ini akan dapat membantu anda memahami & menjawab soalan bahagian (b) Seksyen B dengan lebih kreatif. Remember, penambahan penanda wacana yang sesuai serta penggunaan adverb (sure => surely, cream => creamy, grace => gracefully) dapat mencantikkan ayat2 anda dan mendapat markah yang lebih baik.

Selamat mengulangkaji.....

7 comments:

ude teja said...

bagus info nie..thanks

Sameema Begam Mohamed Mohideen said...

Thank you so much. It's really a big help. Your tips/technique definitely enlightened me in this part of the paper.

Iwirna Wilda said...

slmt sejahtera kak ,ada ke paper sekolah menengah yang ada markah 20 untuk bahagian esei ?

Anonymous said...

Thank you for the info.

Nuha Husmidi said...

nie jer ke ade??????
saya nk gmbr seorang suri rumah tngh memasak and then ada org telefon lepastu terbakar but mmg bagus lh cara menjawab nie.thank you

alexisse said...

thanks for the info. ada tak marking scheme untuk paper 2 ni?hrp mami post kat blog ;)thnk you

Rdfida Hatihalus said...

bahagian tu mmg saya lemah sikit..slalu dpt 3 markah..thanks for the information

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...