Friday, September 16, 2011

SARAPAN PAGI....., JEMPUT-JEMPUT TEMPEH

As salam & Selamat Hari Malaysia semua. Pagi ni mamy bangun awal tau. Biasanya tu, kalau hari2 cuti macam ni mamy membuta sampai pukul 10 pagi. Encik suami tak yah cakap le. Bila hidangan makan tengahari siap, barulah dia bangun.

Bila bangun awal ni cepat pulak terasa lapar. So, mamy skodeng le fridge. Eh, ader tempeh. Tetiba teringat pulak resepi yang diajar oleh makcik Ati. Makcik Ati ni adik mertua mamy. Resepi ni memang sedap dan sesuai sekali untuk juadah sarapan atau minum petang. Nama resepi ni Jemput-Jemput Tempeh atau Cucur Tempeh.


Jemput2 tempeh

Sos asam manis

Emmmm... nampak sedap kan. Memang sedap. Ni kalau pekena ngan teh 'o' ke atau nescafe 'o' atau nescafe susu.., memang terangkat. Cara nak buat pun ringkas & mudah. Jom kita cuba.

Bahan2 nak buat jemput2:
4 cawan tepung gandum.
2 bungkus tempeh (ditumbuk)
5 biji bawang merah (ditumbuk)
Air, garam, gula & 1 kiub pati ayam.
Minyak untuk mengoreng.

Bahan2 sos asam manis:
2 sudu makan gula.
1 sudu teh cuka.
1 ulas bawang putih (ditumbuk atau diketuk)
2 biji cili padi atau ikut suka.
Secubit garam
1 sudu teh sos cili (mamy pakai sos cili maggie)
Sedikit air.

Penyediaan: Campurkan tepung, tempeh dan bawang yang telah ditumbuk, garam, gula & kiub pati ayam. Gaul sedikit dan masukkan air. Gaul rata sehingga adunan agak pekat.
 rupa tempeh yang telah ditumbuk

 adunan tepung & tempeh.
Setelah itu, panaskan minyak dan goreng hingga keemasan.

Penyediaan sos: Masukkan gula ke dalam mangkuk kecil. Campurkan cuka, bawang putih, cili padi, garam, sos cili & sedikit air. Gaul rata sehingga gula larut.

Hidangkan bersama minuman panas kegemaran anda. Mamy & anak2 ngah makan ni.... sedapppp. Selamat mencuba.

2 comments:

Ya ALya said...

menu yg first time ya dengar.......ada masa boleh cuba.....

Hidayati said...

Emmm.., cuba, jangan tak cuba. Ini adalah salah satu cara untuk menikmati tempeh. Akak doakan semoga berjaya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...