Thursday, February 10, 2011

BERJIMAT.., BUKAN KEDEKUT.

Kata orang, berjimat cermat amalan mulia. Itu memang tepat sekal. Amalan berjimat dapat menjauhkan kita dari pembaziran yang tak sepatutnya berlaku.

Tapi ader juga orang kata.., berjimat tu sifat si kedekut. Ya ke? Mungkin bila orang tu payah sangat nak kuarkan duit untuk berbelanja maka dia di cop sebagai kedekut. Tapi, kita tau ke kenapa sebenarnya dia payah nak kuar duit. Dia tentu ader alasan tersendiri mengapa dia berbuat demikian. Cuma kadang-kala mungkin alasannya itu diremehkan, maka dia lebih suka berdiam diri..., membiarkan orang lain mengcop dirinya sebagai kedekut.

Kesian orang itu. Walau apa pun, berjimat memang amalan terpuji. Ia memerlukan tahap disiplin diri yang tinggi. Hanya dengan berjimat kita boleh mengumpul harta, melengkapkan serba-serbi kehidupan dan yang paling penting menjauhkan diri dari pembaziran yang sesungguhnya adalah amalan syaitan.

Ibu mertua ku pernah berkata.., sekuat mana pun kamu berkerja, sepantas mana pun kamu mengejar harta.., tidak akan ada hasilnya jika tidak berjimat dan menyimpan. Umpama makan sebanyak-banyaknya hari ni dan berak pada esok harinya.

Jadi, sejauh mana sifat berjimat kita? Adakah kita boleh mendisiplin kan diri dari berbelanja yang tidak2? Tepuk dada tanya hati dan biarkan akal berfikir sejenak.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...