Haaa ini lah dia.. lawa jugak kan.. Ok lah... dah tamat citer sejarah ye.. la ni.. nak gitau yang mami berjaya membuat hidangan pencuci mulut ni.
Ini dia hidangan pavlova mami... nampak sedapkan.. memang pun..
nampak macam susah je kan.. tapi sebenarnya.. amatlah mudah nak buat ni.. bahan2 pun senang.. jom tengok.
Hah.. ini lah bahan2nya ye..
Bahan2 untuk base pavlova:-
4 biji telur (ambil putih saja)
3/4 cawan gula kastor. Nak pakai secawan pun boleh..tapi manis sangatlah..
1 sudu makan tepung jagung
1/2 sudu teh cuka
1/2 sudu teh esen vanila
Bahan2 untuk hiasan:-
200g non-diary whip cream
Buah-buahan segar seperti strawberry, kiwi, pisang, mangga, anggur, peach atau blueberry.
mami beli strawberry segar je. Yang lain en.suami malas nak cari pasal bandar jem... tau je lah.. dah nak tahun baru cina.. masing2 sibuk belanja... takut supermarket cuti panjang.. hehehe..
oklah.. sebelum mula apa2, panaskan dulu oven pada suhu 140C selama 10 - 15 minit. Nanti nak masak baru kita turunkan suhu ye.
Memula,putar putih telur dalam mixer dengan kelajuan MAKSIMA. Kalau ader nombor 6, pakai nombor 6 terus ye. Putar putih telur tu sampai gebu, ringan dan kaku. Omputeh cakap soft peak. Omperancis cakap meringue.. Nak tau dah jadi ke tak.. cube terbalikkan mangkuk mixer, kalau putih telur tu tak jatuh.. dah jadi lah tu meringue kita.
Lepas tu, masukkan sedikit demi sedikit gula kastor sampai habis ke dalam meringue sambil mixer terus berputar. Jangan berhenti tau..
Bila meringue dah sebati dengan gula, masukkan pula tepung jagung. Putar lagi sampai sebati.
esen vanila. Kacau laju2 dengan spatula sampai sebati.
Ratakan adunan atas kertas... tak terlalu tipis dan tak terlalu tebal.. sedang2 je.. macam lagu Iwan tu.."yang sedang2 saja..yang sedang2 sajaaaa".. ewah..
Bentuk? Suka hari korang lah. nak bulat boleh.. nak empat segi pun boleh.. sukatan adunan ni dapat dua bijik base ye. kalau buat sebijik.. memang besar. Cukup 8 orang makan..
Orait.. bakar pavlova ni dalam oven selama 1 jam 15 minit pada suhu 110C. Gunakan api bawah sahaja.
Tips:-
1. letak dulang pada aras tengah oven. Kalau aras yang paling bawah, nanti bawah dia cepat hangus.
3. Masa proses membakar..JANGAN memandai-mandai buka tutup pintu oven tu.. konon2 nak cek.masak ke dak.. Bio kan je..
2. Bila dah masak,JANGAN... mami ulangi.. JANGAN KELUARKAN PAVLOVA DARI OVEN!! Renggang kan sidikit pintu oven dan biarkan je ia rehat selama 10 minit kat dalam oven tu. Sementara tu bolehlah siapkan topping.
Ni rupa base yang dah masak. Crispy di luar, lembut di dalam..
Jom buat sediakan topping..
Putar whip cream dengan kelajuan maksima sampai kembang, gebu dan kaku. Mami gunakan jenama Golden Rich sebab ia dah manis. So tak perlu tambah gula. Ni cari kat kedai bakery ye. Mahal sikit tapi berbaloi.
Mulakan dengan lapisan pertama. Sapu whip krim atas base. Ratakan. Kemudian susun buah-buahan ikut kreativiti masing2. Mami ni tak berapa nak kreatif.. so mami hantam kromo jak lah..
Bila dah siap lapisan pertama. Alas lapisan pertama tu dengan base kedua. Ulangi proses menyapu whip krim dan susun buah-buahan tadi.
Taa Daaa.... dah siap..!!! Sejukkan dalam fridge dulu tau sebelum makan... baru lah sedapp..
No comments:
Post a Comment