Saturday, March 22, 2014

HomeMade PeanutButter

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia.

Wah.. sedar tak sedar, kita dah berada hampir di penghujung bulan Mac 2014. Kejap je masa tu berlalukan. Bukan tu je, cuti sekolah pun dah bermula. pasti ramai yang dah planning nak jalan2 ngan famili atau anak2 yang duk asrama tak sabar nak balik rumah. Apa pun rancangannya, mami harap semuanya berjalan dengan lancar. 

Petang ni mami nak share satu resepi mudah.. Peanut Butter buatan sendiri. Ye lah kan.. la ni, harga peanut butter pun dah mahal dan kita tak tau berapa banyak bahan pengawet yang ada dalam mentega kacang yang kita beli tu.  Bukan tu je, kalau nak beli peanut butter sila tengok dulu..kat mana ia di buat. Sebab tanpa kita sedari, kita mungkin telah membeli produk peanut butter yang dikilangkan di China. Ha.. jangan sangka jenama cikai2 tu ye.. jenama mahal dan terkenal pun ader yang dikilangkan di China. Memula dulu mami memang tak peduli semua ni.. janji peanut butter tu branded kira ok lah tu.. La ni bila dah tau.., mami dah mula was-was + ragu-ragu.. walaupun ada tanda HALAL kat situ.  So, before beli make sure korang check dulu kat mana ia dikilangkan. 

Didorong oleh rasa was-was + ragu-ragu ni.. mami ambil keputusan untuk try buat Peanut Butter sendiri. Hasilnya.. rasa mentega kacang yang amat lazat, setanding dengan yang dijual kat supermarket tu. Paling penting mami lega sebab anak2 sukakannya dan hasilnya pun banyak



Ni lah rupa mentega kacang yang mami buat tu.

Ok ni resepinya ya..

Bahan yang diperlukan

300gm kacang tanah (goreng tanpa minyak dan buang kulit)
*nak pakai kacang siap kupas kulit pun boleh ye. Janji kena goreng tanpa minyak dulu ya. Kalau nak bakar dalam oven pun boleh.
50ml madu / susu manis
250g butter unsalted (cairkan)
2 cubit garam
*butter boleh ditukar dengan majerin atau minyak kacang

Cara:-
1. Masukkan kacang ke dalam food processor dan putar hingga hampir halus. Kalau nak pakai blender pun boleh, cuma blender tak sekuat food processor so kena buat sikit2.
2. Masukkan mentega cair / minyak dan garam. Putar lagi selama 3 - 4 saat.
3. Masukkan madu / susu manis. Putar hingga kacang halus.

** Kalau nak mentega kacang kasar atau chunky gitu, asing sedikit kacang sebelum masukkan ke dalam food processor. Masukkan baki kacang ni selepas step ke 3 & tekan butang "pulse" 2 kali. 

Dah siap. Mudah kan. Rasanya pun amat yummy.. 

Rajin pulak anak2 bawak bekal peanut butter sandwich ke sekolah. Tak sampai bape hari... dah habis sebalang dan setengah tapau mentega kacang mami ni.. emmm... agaknya.. berapa kilo kacang nak buat ye baru cukup ye? Kuang,kuang,kuang...

Friday, November 29, 2013

RESEPI BUBUR BUTIR NANGKA / BUBUR TEPUNG PULUT

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia.

Tengahari berkunjung tiba, namun sang mentari bersembunyi di sebalik awan tebal. Angin yang tadinya sepoi-sepoi bahasa, bertiup semakin kencang dan semakin sejuk. Awan hitam kini mencurahkan airnya membasahi bumi Tawau. Alhamdulillah.. begitu hebat kasih sayang Allah kepada hambanya.

Hari ni nak cerita pasal Bubur Butir Nangka. Bubur ni memang popular kat Semenanjung khasnya Kelantan dan biasanya menjadi tumpuan semasa bulan Ramadhan. Kat Sabah pun ader bubur ni. Kita orang panggil bubur tepung pulut. Bubur manis ni memang sedap dan menjadi kegemaran anak2 dan suami.

Ni lah rupe bubur butir nangka

Masa mula2 kawin dulu, mami memang tak tau masak bubur ni. Ni ibu mertua yang ajar. Alhamdulillah.. sekarang mami ajar anak perawan mami pulak. 

So, sapa2 yang tak tau nak hidang apa untuk minum petang ni, apa kata cuba resepi Bubur Butir Nangka ni. Penyediaan bubur ni ada 2 fasa yang berasingan iaitu fasa 1 uli dan rebus butir nangka & fasa 2 pula kita siapkan kuah bubur.

Bahan:-
(Untuk hidangan 8 - 10 orang)
500g tepung pulut
Pewarna - mami pakai pewarna cecair Star Brand merah dan hijau.
1.5 liter santan kelapa pekat diambil daripada 2 biji kelapa
*bole diganti dengan santan kotak untuk kurangkan kolesterol (2 kotak ye)
4 helai daun pandan (koyak memanjang dan ikat)
Gula secukup rasa
Sedikit garam.
Air

Cara penyediaan Fasa 1:-
1. Bahagi dua tepung pulut sama rata. Kalau nak pakai 3 warna, bagi 3 lah tepung tu ye.
2. Tabur secubit garam untuk setiap bahagian tepung.
3. Titiskan pewarna dalam tepung dan curahkan air sedikit demi sedikit sampai tepung boleh diuli lembut. Uli sekitar 3 minit untuk setiap warna.
4. Apa bila semua tepung telah siap diuli, didihkan air dalam periuk.
5. Gentel ulian tepung pulut tadi kecil2 (agak2 bentuk biji nangka) dan terus masukkan ke dalam periuk yang dah menggelegak tadi. Gunakan api sederhana. Tunggu sampai ia timbul.
6. Sementara tu isi bekas lain dengan air sebab apabila butiran tadi timbul, kita kena kaub keluar periuk dan terus letak dalam bekas berisi air tadi. Ni supaya butiran yg dah masak tadi tak melekat antara satu sama lain.

 Ni lah butiran tepung pulut yang dah masak. Lawakan.

Bila dah siap ni, bermakna kita dah selesai fasa pertama bubur ni. Jom kita ke Fasa 2 pula.

Cara Penyediaan Fasa2:-


1. Tuang santan dalam periuk dan letak daun pandan sekali. Panaskan.
2. Sentiasa kacau kuah agar tak pecah minyak.


3. Agak2 kuah dah panas, tos butiran tepung pulut tadi dan masukkan ke dalam periuk kuah.
4. Tambah air jika rasa kuah terlalu pekat atau sikit. 
5. Masukkan gula secukup rasa dan sedikit garam agar rasa kuah lemak2.


6. kacau kuah sampai ke semua butiran timbul semula.


7. Apabila semua butiran dah timbul semula macam kat atas tu dan kuah pun mendidih.. maknanya, bubur kita dah pun siap dan bolehlah dihidangkan.

Senang je kan. Cuma leceh bab gentel- mengengtel tu je. Tapi kalau ader anak2 yang dah besar2 tu boleh lah ajak sekali menggentel. Yang kecik2 tu baik jangan.. nanti terkena air panas masa merebus kan naya.. 

Ok lah.. takat ni je..
Selamat mencuba...
Wasalam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...